Voor 12:00 besteld = Vandaag verzonden

Gratis verzending boven €50,00 naar België

Grote voorraad

Dart training voor beginners

Het is geen geheim dat je veel moet oefenen om beter te worden in darts. Niemand werpt – op beginnersgeluk na 😉 – systematisch triples zonder te trainen. Hieronder leggen we je graag uit waarop je moet letten bij het darten en hoe je als beginnende darter beter wordt.

Dart training voor beginners

Je dart houding

Hoe je werpt, is voor iedereen anders, toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee houdt bij het darten. Belangrijk is dat je stabiel staat, al dan niet tegen een oche, en dat je houding bij elke worp steeds hetzelfde is.

Dit doe je door compleet stil te staan en ervoor te zorgen dat enkel je arm beweegt. Ook belangrijk is de follow-through, dat we ook kennen van het golfen. Probeer met je werparm dus steeds de pijl te volgen, ook als die al naar het bord vertrokken is.

Nog een tip van Kim, The Hurricane, Huybrechts himself. Als je oefent op de 180, probeer steeds net boven de triple 20 te mikken. Je zal merken dat je dart automatisch een beetje naar beneden gaat, waardoor je de triple 20 vaker zal raken. Mik je exact op de triple 20, dan is de kans groter dat je dart net onder de triple in het bord komt.

Tips voor bij het trainen

Nu je de basics hebt meegekregen is het tijd om te trainen. Enkele tips op een rijtje.

1. Zorg dat je opgewarmd bent

Begin elke training steeds met een opwarming van een 5-tal minuutjes. Als je spieren koud zijn, werp je sowieso altijd een beetje verkrampt. Door los te werpen, ontspan je je lichaam en zal je veel consistenter en preciezer darten.

2. Train steeds met een doel

Gewoon pijltjes naar het bord werpen, daar wordt niemand beter van. Probeer daarom steeds met een doel te trainen, dit houdt ook in dat je best met drie pijlen werpt. Dus begin nooit “uit luiigheid” met 15 darts naar het bord te werpen.

Een concreet doel kan zijn, zo veel mogelijk triple 20s te werpen met 50 pijlen. Schrijf dit ergens op en doe dit steeds opnieuw en opnieuw. Na verloop van tijd zal je zien dat je statistieken beter en beter worden.

3. Creëer wedstrijdmomenten in je training

Als je traint met darts, probeer dan ook steeds een wedstrijd te simuleren. Ben je aan het oefenen op dubbel 16 en werp je inside (single 16), ga dan naar de dubbel 8. Het heeft dan geen nut om blijven te werpen op de dubbel 16, want dat gaat in een wedstrijd ook nooit het geval zijn. De kans is zelfs groot dat je in een wedstrijd ook inside werpt, en door dit te trainen zal je het beter kunnen opvangen.

4. Train het volledige aspect van het dartspel

Het is verleidelijk om steeds te oefenen op de hoge scores, toch is het heel belangrijk om ook te trainen op de dubbels. Een dartspel wordt gewonnen met een dubbel. Werp je een hoog gemiddelde, dan is dat heel tof, maar als je de dubbels niet raakt, dan zal je nooit een wedstrijd winnen. Train in darts dus steeds je scorend vermogen en het uitwerpen van de dubbels.

Dart spellen voor beginners

Around the clock darts

Een leuk spel om te spelen als beginnende darter is ‘around the clock’. Met dit spel begin je met het werpen naar single 1 en als je deze raakt, kan je door naar single 2, tot je aan single 20 komt. Het spel eindig je door in de bull te gooien. Dit dartspel kan je met meerdere mensen spelen, maar ook alleen.

Als je ‘around the clock’ solo speelt, schrijf dan altijd op hoeveel pijlen je nodig had om rond te spelen. Als je blijft trainen, zal je zien dat het aantal geworpen pijlen sterk verminderd.

Dit spel is ook ideaal om je dubbels en triples te oefenen. In plaats van naar de single te werpen, speel je dan om de dubbels en triples te raken.

Cricket darts

Cricket is na de 501 darts misschien wel het bekendste dartspel. Dit is een spel dat je met meerdere spelers moet spelen.

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren op de getallen van 15 t.e.m. 20 en de bulls eye. Punten scoren doe je door eerst drie keer een getal te raken; bijvoorbeeld drie keer single 20 of één keer triple 20. Bij de bulls eye telt de groene bull als single en de rode bull als dubbel.

Éénmaal jij het getal geopend hebt kan je punten beginnen te scoren op dit getal door dit opnieuw te raken. De punten die je op het papier schrijft, is de waarde van het getal. Maar waarom moet je dit nu met meerdere spelers spelen?

Dat is omdat je tegenspelers andere getallen kunnen openspelen, maar ze kunnen ook jouw getal blokkeren. Om een getal te blokkeren, moeten alle deelnemers drie keer op het getal geworpen hebben. Als dit het geval is, kunnen er geen punten meer gescoord worden op dit getal.

Het spel is gedaan wanneer alle getallen zijn uitgeworpen.

Horse darts

Een spel dat je met twee kan spelen is ‘horse’. Hierbij zegt speler 1 wat hij gaat doen. Zoals bijvoorbeeld ‘in Single 20 werpen’. Als speler 1 er in slaagt, dan is het de bedoeling dat speler 2 dit nadoet. Mist speler 1 of speler 2 de worp, dan krijgt één van de twee de letter “H”. Wordt er een tweede keer gemist door dezelfde speler, dan krijgt die de letter “O”. Dit gaat door totdat een speler het volledige woord ‘Horse’ heeft.

Darts uitwerpen & Shangai

Zoals eerder gezegd, is het bij het trainen altijd belangrijk om een spelsituatie na te bootsen. Probeer dus voor je zelf een spel te maken, waarbij je steeds eindigt met een dubbel. Ook hier kan je best je resultaten opschrijven om je progressie te documenteren.

Een mogelijkheid is dus dat je zegt: “Nu ga ik 40 punten met zo weinig mogelijk pijlen uitwerpen.” Dit kan je doen met alle punten van 2 t.e.m. 170. Als je 170 kan uitwerpen met drie pijlen spreken we van een big fish. (Triple 20, triple 20, Bulls eye)

Een Shanghai is wanneer je een single, dubbel en triple van één getal in één beurt werpt. De bekendste Shanghai is 120 punten wegspelen, waarbij je triple 20, single 20 en als laatste dubbel 20 werpt.

Darts oefenen

Al het dartmateriaal om je dartspel te oefenen vind je op onze uitgebreide dartshop.

Gratis verzending boven €50 naar België

Anders €5,95 verzendkost

14 dagen retourrecht

Retourneer je bestelling binnen 2 weken

Grote voorraad

Magazijn van 250 m²

100% veilig betalen

Bancontact /PayPal / MasterCard / Visa / iDEAL