Voor 12:00 besteld = Vandaag verzonden

Gratis verzending boven €50,00 naar België

Grote voorraad

Welke dart shaft moet je kiezen?

Als het gaat over de keuze van je dart shaft is er geen juist of fout antwoord. De correcte shaft is voor iedereen anders. Toch is het belangrijk om de juiste shaft te kiezen aangezien dit je dartprestaties enorm beïnvloedt. Het is niet omdat een shaft over het algemeen een lagere kostprijs heeft t.o.v. de rest van de dart, dat dit minder belangrijk is, in tegendeel! Over het algemeen zijn er 2 parameters waar je rekening mee moet houden: de lengte van je shaft en het materiaal waaruit de dart shaft gemaakt is.

Welke dart shaft lengtes zijn er?

Er zijn in totaal 5 verschillende dart shaft lengtes.

  • Extrashort (28mm)
  • Short (34mm)
  • Inbetween (39mm)
  • Medium (47 mm)
  • Long (55mm)

De lengte van de shaft heeft een grote impact op het zwaartepunt van je dart. Het spreekt voor zich dat de shaft lichter is in gewicht dan de effectieve barrel van je dart. Een korte shaft zal er daardoor voor zorgen dat het zwaartepunt van de dart meer naar voor ligt. Als je bij het werpen van je darts je vingers aan de voorkant van de barrel plaatst, dan heb je een front grip, en dan kan je best een kortere shaft gebruiken.

Een langere shaft zal er daarentegen juist voor zorgen dat het zwaartepunt naar achter schuift. Ben je een rear gripper? Dan gebruik je dus ook best lange shafts.

Een andere manier om te bepalen welke lengte shaft je nodig hebt, is de manier waarop je je pijlen naar het bord gooit. Werp je met een boog, dan kies je best een lange shaft, gaan je pijlen snel en recht in het bord, dan is een korte shaft de ideale oplossing voor je.

Welke shaft lengte het best bij je past, kan je best thuis eens uittesten. Je kan deze eenvoudig via onze shop bestellen.

Welke dart shaft soorten zijn er?

Als het gaat over materialen, zijn er vier duidelijke soorten shafts: nylon, (poly)carbon, aluminium & titanium.  Het materiaal dat gebruikt wordt voor de shafts heeft iets minder invloed op je worp dan de lengte, maar toch is het belangrijk om te weten welke het best bij jou past, want elke soort heeft zijn voor- en nadelen.

Nylon Dart Shafts

Een nylon shaft is voor veel hobby darters voldoende. Dit is de goedkoopste optie, maar ook wel de meest breekbare. Als je een degelijk dartniveau hebt, dan zal je de pijlen steeds korter op elkaar werpen. Nylon shafts durven dan wel eens stuk te gaan. Vanaf dat punt switch je best naar duurzamere materialen zoals carbon, aluminium of titanium.

Aluminium Dart Shafts

Aluminium shafts zullen je pijlen opnieuw wat zwaarder maken, maar om het gewicht niet te fel laten toe te nemen, maken ze aluminium shafts smaller. Aluminium shafts zijn steviger dan nylon darts, maar in plaats van te breken, zullen ze na verloop van tijd buigen, wat uiteraard ook niet de bedoeling is.

Titanium Dart Shafts

Hou je van het gevoel van aluminium darts, maar wil je niet dat je shafts doorbuigen, dan zijn titanium shafts de oplossing voor jou. Dit harde materiaal is het meest duurzaam en zal ervoor zorgen dat je elke dartpijl steeds hetzelfde kan werpen, ook na intensief gebruik.

Carbon Dart Shafts

In het carbon segment, is er een onderscheid te maken tussen carbon en polycarbonaat shafts. Deze zijn niet hetzelfde, maar komen wel bij elkaar in de buurt. Polycarbonaat zijn over het algemeen iets goedkoper dan full carbon shafts. Het spreekt dan ook voor zich dat carbon shafts sterker en dus ook duurzamer zijn dan polycarbonaat shafts. Beide materialen zijn aan te raden voor recreanten, omdat ze een uitstekende gewicht-stevigheid balans hebben. Ben je al een iets meer getrainde darter, en speel je al tornooien? Dan kies je best voor de carbon shafts. In de andere gevallen zijn polycarbonaat shafts zeker voldoende.

De beste manier om te weten welke dart shaft het best bij jouw werpstijl past, is door te testen. Bestel alle dart shafts eenvoudig via onze shop.

Gratis verzending boven €50 naar België

Anders €5,95 verzendkost

14 dagen retourrecht

Retourneer je bestelling binnen 2 weken

Grote voorraad

Magazijn van 250 m²

100% veilig betalen

Bancontact /PayPal / MasterCard / Visa / iDEAL